Köksträdgården

Lyft blicken och se dig omkring! Vilken årstid är det? På ett drygt hektar mark odlar vi mat och blommor åt Svenska Brasserier i Stockholm. 2022 är vår sjätte säsong och vi fortsätter skapa medvetenhet kring matproduktion och säsong. Under april-oktober har vi öppet dagligen för besökare(trädgårdsvandring lördagar kl 14), men vill ni uppleva och smaka på några av våra färdiga produkter får du besöka någon av våra restauranger.

Köksträdgård vid Ulriksdals Värdshus

Svenska Brasserier, som äger; Sturehof, Riche, Taverna Brillo, Luzette, Aira och Ulriksdals Värdshus, arbetar systematiskt med hållbara lösningar för sin råvaruförsörjning med målsättningen att skapa ett ekosystem som bidrar till att förbättra miljön i stället för att belasta den. I det arbetet blir det självklart för oss att jobba med matens geografiska ursprung men även med att spåra vem som har hanterat råvarorna samt hur produktionen av dem har påverkat miljön. Därför väljer vi bort industriellt producerad mat till förmån för råvaror från producenter som sätter hantverket och naturen i första hand. Ett ytterligare steg i denna utveckling är att odla egna råvaror och blommor.

Vi har 8 st Roslagsfår som betar i vår omgivning. De hjälper oss hålla marken öppen och bidrar även med gödsel. I vår strävan efter att arbeta cirkulär så är betesdjur ett naturligt inslag och bidrar till den biologiska mångfalden. Att de är supermysiga och sociala är bara en bonus.

Vad odlar vi

Vi odlar mycket blad så som sallad och kålblad, men även bönor, zucchini och jordärtskocka, just sallad är vi helt självförsörjande på under sommarmånaderna. Blommor är en viktigt del då vi även smyckar alla våra restarungaren med växter från vår odlingen eller närområde. När andra väljer växthusodlade vita lijor så går vi ut och plockar kvistar och sätter i vaserna på restaurangerna.

Köksträdgården som destination

Vi vill arbeta funktionellt och rationellt och produktion är det vi prioriterar. Samtidigt vet vi att en odling som mår bra blir med automatik en vacker odling vilket är viktigt då vi vill skapa en plats som lockar besökare. Vi vill bidra till att besökare ställer sig frågor kring hur mat produceras och visa hur tillgänglig naturen, odlingsmarken och därmed maten kan vara, bara sju minuter bort från Stureplan. Vår förhoppning är att Köksträdgården ska vara en självklar destination i Stockholm. Vi håller kurser med odling och natur som utgångspunkt, vi vill uppmuntra våra gäster och besökare att lyfta blicken och se vilken säsong det är. Till midsommar och jul har vi kranskurser, i maj har vi en tulpanutställning och i augusti kan du komma och lära dig arrangera blommor. Vi vill bjuda in er till att ta del av den mångfald vår odling och omgivning har att erbjuda. Så håll utkik i våra nyhetsbrev!

Vill du veta mer eller har frågor om våra odlingar kontakta oss på info@restaurangemmer.se